Utama Inspirasi Tutorial
  • Freebies
  • Hubungi
Perhatian: Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang diluahkan di sini adalah dari moderator sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika mederator meletakkan nama pemiliknya (sumber). Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih.

31 October 2011

Cerita lawak #4: Ajoi dan gambar

Ajoi baru lepas tangkap gambar di kedai yang berhampiran dengan rumahnya. Sekarang, dia cuma perlu menaiki bas untuk ke Jabatan Imigresen supaya dia dapat membuat pasport baru untuk dirinya.

Setelah hampir sejam menunggu di perhentian bas, bas pun tiba. Ajoi naik dan disebabkan bas itu penuh sesak, Ajoi mengambil keputusan untuk berdiri sahaja sambil tangannya memegang gambar yang baru diambilnya di kedai tadi.

Tiba-tiba, bas itu brek mengejut. Ajoi terlepas gambarnya itu lalu jatuh ke bawah tempat duduk penumpang. Ajoi tunduk dan mencari gambarnya itu tadi.

Bila dia nampak gambar tadi berada di bawah tempat duduk seorang penumpang, Ajoi berkata, “Kak… Boleh tolong angkat sikit kain akak tu tak? Saya nak ambik gambar…"

Pappp!!! tak pasal pasal sekeping penampar hinggap dimuka Ajoi..

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

30 October 2011

Cerita lawak #3: Lidah dan mata


4 fakta tentang mata dan lidah: 

Fakta 1 : Anda tidak boleh menjulingkan mata sambil menjelirkan lidah anda dalam satu masa… ... 


Fakta 2 : Setelah membaca Fakta 1 kamu dengan bodohnya mempraktikkannya.


Fakta 3 : Setelah baca Fakta ke 2 anda tersenyum pahit ….dan berkata dalam hati “ Eh Sial La Puihhh! aku dah terkena nih ! ” 


Fakta 4 : Setelah anda membaca Fakta 3 anda berniat untuk copy lawak bodoh ni kepada geng anda yang lain untuk kenakan diaorang seperti anda yang telah terkena.

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

[Tutorial] Fake HDR photoshop

Fuhh... Lama sungguh tak buat tutorial. Kali ni Armz kembali dengan tutorial fake HDR hanya menggunakan photoshop. Sebenarnya tutorial ni Armz dah pernah buat dulu. Tapi disebabkan terlalu bz, jadi tertangguhla tutorial tu. Armz pon tak sangka ada yang akan masuk ke blog hingusan ni nk cari tutorial tu. Marah juga la dia (yang mencari tutorial) kat Armz. Gulp... Ayat dia memang betul betul marah. Tapi takpa la. Benda pon da berlalu. Bagi tak menghampakan si pencari tutorial tu tadi, kali ni kau boleh la belajar yer.. Kali ni Armz habiskan juga buat tutorial ni wlaupon mata dah pedih pedih.. @__@. Tutorial fake HDR ni simple jew. Cuma ada tiga step. Tapi bg nk menerangkan tok korang paham, maka Armz pon buat la print screen satu per satu step.

Perisian yang diperlukan:
Adobe Photoshop CS3 (apa jenis version pon boleh, tapi kalau lagi advance pada CS3 ni Armz xtau la sma ke tak)
 
STEP:
1. Background (gambar)
2. Layer 1 Copy (Desaturate, Invert, Gaussian Blur)-Overlay
3. Layer 1 Copy 2 (High Pass)-Overlay

STEP1:
Korang kena la buka dulu gambar yang korang suka. Macam dalam tutorial ni Armz gunakan gambar Tugu Negara. Cilok dari pak cik Google..
 

STEP2:
Duplicate layer tadi sebanyak dua kali (Ctrl+J). Tengok macam gambar kat bawah ni.

STEP3:
1.Korang kena tutupkan dulu layer yang paling atas sekali. (contoh dalam gambar). Korang hanya perlu tekan simbol mata kat sebelah layer tu.
2.Sekarang tekan pula pada layer yang tengah tengah tu. Sebabnya kita nak kasi taruk effect kat situ
3.Bila dah tekan pada layer tengah tu, langkah seterusnya. Korang pergi kat image > Adjustment > Desaturate. Tekan ok.
 
Tudia... Dia akan jadi macam ni. Pastikan sama yer..

STEP4:
Masih lagi pada layer yang sama. Pergi pada Image > invert ( Ctrl + i ). Lepas tu tekan Ok.

Hasilnya akan jadi macam ni.

STEP5:
Pada layer yang sama lagi. Pergi pula pada Filter > Blur > Gaussian Blur (lihat gambar kat bawah). Korang pilih radius 10px. (Ini bergantung pada besar gambar, mungkin hasilnya akan berbeza)

Lepas tu tekan Ok.

STEP6:
Lagi pada layer yang sama, korang ubah blending mode layer kepada "Overlay" ( Contoh macam kat bawah)

STEP7:
Sekarang korang pergi pula pada layer yang paling atas tu (tekan balik pada tempat gambar mata tadi). Tekan layer tu dan pergi kat Filter > Others > High Pass.

Tukar radius pada 60px, kemudian tekan Ok.

STEP8:
Sekali lagi korang tukar blending mode layer pada "Overlay". So, Siaplah sudah..

Korang akan dapat hasil macam ni.

Senangkan.. Harap harap korang jadi la buat ni. Kalau ada masalah boleh la tanya Armz di ruangan komen. Bukan di SHOUT BOX yer..


Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

29 October 2011

Cerita lawak #2 : Boss bangang

Ni kisah seorang pekerja yang dilantik menggantikan bos lama di sebuah kompeni besar. Disebabkan masalah pekerja2 yang agak kurang motivasi dan selalu cuai + pemalas, bos baru ni bercadang nak beri mereka sedikit pengajaran dihari pertama dia di kompeni tu.

Sape2 yang dia nampak paling pemalas, dia akan pecat ON THE SPOT. Memang malang tidak berbau, dia ternampak seorang pekerja yang sedang dok menyandar di tepi dinding.

" Yang berbaju biru tu!!! " dia menjerit. Jeritan kuat menyebabkan semua pekerja tersentak dan memandang kearah lelaki berkenaan. " Bape gaji awak" dia bertanya dengan nada yang agak keras??!! "

Lelaki itu menjawab: " Dalam RM800 "

 Lalu bos tu pun berkata, " Nah amek ni RM800, BERAMBUS DARI SINI. KALAU NAK MALAS2 PI TEMPAT LAIN" Pekerja tu amek duit tu, lalu terus blah camtu jek.

Bos memandang kesemua pekerja2 nye, seperti mahu mereka paham, sape malas, sure kene pecat. Merasa seakan pekerja2nya faham maksud kejadian tadi, bos itu merasa cukup puas hati.

Sebelum bos masuk semula ke dalam opis nye, dia bertanya kepada salah seorang pekerja di situ," Mamat tadi tu kerja department mana? " Jawab si pekerja," Owh, dia tu datang anto pizza, tak kejo sini pun".

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Maharaja Lawak Mega minggu pertama [Video #4 akhir]



Nantikan Maharaja Lawak Mega Minggu kedua

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Maharaja Lawak Mega minggu pertama [Video #3]



[Updated] Video #4

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Maharaja Lawak Mega minggu pertama [Video #2]




[Update] video #3

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Maharaja Lawak Mega minggu pertama [Video #1]





 [Update] video #2 




Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Maharaja Lawak Mega di siaran Astro


Sebelum tu lebih bagus kalau korang baca dulu serba sedikit tentang Maharaja Lawak Mega ni. Tentu ada yang tertanya tanya "Maharaja lawak mega ni sma ke dengan maharaja lawak?". Kalau nak tahu baca ini.

Pertandingan MaharajaLawak Mega yang dihoskan oleh pengacara AC Mizal ini bakal menyaksikan persaingan sengit di kalangan pelawak-pelawak dan pelakon komedi profesional terbaik dari Malaysia, Singapura dan Indonesia.

Menggunakan konsep dan format yang hampir sama seperti Raja Lawak Astro dan MaharajaLawak, nasib para peserta akan diadili dengan gabungan sistem pemarkahan juri tetap dan undian penonton. Peserta yang mendapat markah paling rendah pada setiap minggu akan disingkirkan. Pun begitu, peserta yang telah melakukan persembahan yang hebat tetapi tersingkir masih berpeluang untuk kekal dalam persaingan Maharaja Lawak Mega dengan kuasa imuniti yang diperoleh daripada persetujuan ketiga-tiga juri. Cara-cara untuk mengundi akan diumumkan dari semasa ke semasa di saluran Astro Warna.

Peserta-peserta Maharaja Lawak Mega adalah terdiri daripada kumpulan PIMAI (Sathiya, Imuda dan Mat Over), HIRO (Hamdan, Ilya dan Ropie Cecupak), BOBOI (Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik), ANJE (Achong Sweet Child dan Joey Daud), OSBON (Mr Os dan Abon), BP – Bawal Power (Bob Kuman dan Sobri), RAP (Aziz Kota, Pak Lah Cecupak dan Rama Jangan Ketawa), COMEL (Radhi Khalid dan Bell Ngasri) dan 3G (Yassin, Didie Alis dan Enot) manakala Adlin Aman Ramli dan Jalil Hamid mengambil langkah berani dengan tampil sebagai peserta solo.

Video Klip Maharaja Lawak Mega Minggu Pertama telah di update sila klik pautan di bawah untuk melihat Video Maharaja Lawak Mega Minggu Pertama . Bagi anda yang tidak melanggan Astro Warna (saluran 132),anda boleh layan Video Klik Maharaja Lawak Mega Minggu Pertama di sini.


1.Video Maharaja Lawak Minggu Pertama 
2.Video Maharaja Lawak Minggu Kedua - akan datang

Jadual pertandingan Maharaja Lawak Mega


ProgramTarikhMasaSaluran
Maharajalawak Mega Episod 128 Oktober 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 24 November 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 311 November 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 418 November 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 525 November 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 62 Disember 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 79 Disember 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 816 Disember 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 923 Disember 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)
Maharajalawak Mega Episod 1030 Disember 201110pm – 12amAstro Warna (Saluran 132)



Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Cerita lawak #1 : Suami, isteri dan cermin


Bermula dari malam ni... "Ehh.. Silap lak.." Bermula dari pag ni, Armz akan lahirkan satu ruangan posting lawak. Mulai dari hari ni juga, korang boleh selalu kunjung ke blog Armz dan baca cerita cerita lawak ni. Armz akan cuba sedaya mungkin mencari cerita lawak untuk korang hilangkan mood geram, marah, sakit hati, rasa nak sepak, rasa malas, nak kentut, nak berak, nak gigit cili dan what ever la apa apa mood korang. Sekurang kurangnya hilang la sikit bad mood korang tu. Ok, bagi posting sulong untuk ruangan lawak ni, Armz nk korang baca satu cerita ni yang mengisahkan seorang, dua orang dan tiga orang asli ni. so lets go and enjoy my entri.. Hehehe ^__^


SUAMI, ISTERI DAN CERMIN

Ini kisah pasal sepasang suami dan isteri orang asli yang tinggal di dalam hutan. Rumah dorang ni dibina di atas pokok... 2 tingkat lagi tu. Si suami kerja nya mencari makanan di hutan, sama ada dengan pergi berburu ataupun memetik buah-buahhutan.

Si isteri pula tinggal mengemas dirumah. Suatu hari, Si suami pergi mencari makanan dihutan. Sedang mencari-cari. . Tiba-tiba dia terjumpa cermin. Dia pon bawak balik cermin tu dan disimpankan cermin tersebut di tingkat atas rumahnya tanpa pengetahun isterinya.

Setiap hari sebelum pergi keluar mencari makanan, dia akan masuk ke bilik dan melihat cerminnya. Sehinggalah satu hari, si isteri naik pelik melihat telatah suaminya tu.. Maka disiasatlah bilik yang selalu dimasuki oleh suaminya.. Bimbang-bimbang kalau suaminya menyimpan perempuan lain di
bilik tersebut tanpa pengetahuannya. . Dan punyalah terkejut beruk.. dia masuk je bilik tu.. dia ternampak cermin suaminya.

Oleh kerana si isteri ni tak tau cermin tu apa.. so, dia ingat orang dalam cermin tu memang perempuan simpanan suaminya. Apa lagi.. Habis berlari dan meraung menangisla dia cari mak nya.. Lepas berjumpa dengan maknya.. Mak dia cakap nak lihat sendiri perempuan yang kononnya disembunyikan oleh suaminya tu.. Lalu maknya pon masuk ke bilik tersebut. Kemudian keluar dari bilik tersebut sambil ketawa terbahak-bahak. .

Isteri: Apsal mak ketawa?..
Mak: Apa teruk benor selere suami ko tu.. kalau ye pon nak kahwin lain.. Carik la perempuan yang elok sikit.. Ini tak.. aku tengok perempuan kat bilik tu.. dah la tua.. hodoh pulak tu..


Tanpa maknya sedari sebenarnya yang dia lihat dicermin itu adalah dirinya...

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

28 October 2011

Sedap dan geli

Hello.. hello... hello.... Hai.. Assalamualaikum.. Apa khabar semua.... Ari ni rsa xsdap plak badan ni. Nak gerak pon sengal sengal habis. Mungkin effect kena hujan kot. Mna tak nyer.. Smlm masa blik kje kne redah hujan.. Lau tak lambat la aku smapai umah.. lau lambat xde la entry emas aku ni.. 

Aaaa.... Bercakap bab emas, teringat plak satu berita ni. Aku dapat dri yahoo petang tadi. Nak tau apa yang best pasal berita tu?? Ntah best ke tak, tak tahu la kan aku.. Korang cba bayangkan...... cpat bayangkan erk... dongak kepala ke atas.. tutup mta... ok2... jgn buat yang tadi, hahahahaha.... 

Ok.. yang ini betul betul.. Korang bayangkan erk.. Kalau la korang pergi satu kedai makan kn.. Korang order ayam panggang.. Fuhhh.... sedap tu... Mesti korang dah kecur air liur... Tapi korang akan berkata "eee... tak lalunyer.." Korang boleh tengok gambar kat bawah ni. Ayam yang disalut dengan emas. Tapi aku rsa mcmgeli plak nk makan... Kotor plak nampaknyer..

Lalu ke korang nk makan mcm ni..

Jgn ingat ini apple hiasan plak.







"Semburan ini boleh didapati dalam pelbagai warna termasuk merah, hitam, emas, dan perak - semua yang 100% boleh dimakan. Ia mengandungi hanya beberapa bahan-bahan, termasuk etil alkohol dan pewarna makanan yang banyak bergantung pada warna yang anda mahu. Syarikat itu menjanjikan bahawa semburan sepenuhnya tawar, dan akan berbuat apa-apa tetapi meningkatkan penampilan hidangan anda."

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

[Hangat] Laman web FAM kena hack kali ke-2

Armz agak terkejut bila tau laman web FAM kena hack buat kali ke-2. Pihak FAM memberi kenyataan bahawa harga tiket RM50 adalah wajar. Bagi pihak penyokong pula mengatakan bahawa mereka tidak berpuas hati dengan kenaikan harga tiket tersebut. Kata mereka, "ini akan membebankan para penyokong yang terpaksa datang dari jauh".

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad berkata pihaknya tidak bercadang menurunkan harga tiket kerana selepas kajian, Jawatankuasa Pertandingan Tempatan mendapati harga tiket itu adalah wajar.

“Harga tiket itu dianggap wajar kerana FAM terpaksa menanggung beberapa kos termasuk bayaran kepada pihak stadium, keselamatan dan beberapa faktor lain,” katanya semalam.
Penyokong kedua-dua pasukan turut membantah harga tiket itu yang selaras bagi semua tempat duduk stadium.

Beliau berkata, Malaysia adalah sebuah negara demokrasi dan penyokong bebas memilih untuk memulau perlawanan akhir nanti dan FAM tidak mempunyai sebarang kuasa bagi menyekat keputusan mereka.

Mengulas permintaan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek supaya FAM mengkaji semula harga tiket itu, beliau berkata FAM menghormati permintaan itu namun tidak akan berganjak daripada keputusan asal.

Ketika menggesa demikian kelmarin, Ahmad Shabery berkata harga tiket itu membebankan peminat dan rakyat.

Sementara itu, Kelab penyokong Bola Sepak Terengganu (Peteh) turut membidas kenaikan harga tiket secara mendadak itu.

 Website: http://fam.org.my/

Diharapkan FAM dapat mempertimbangkan kenaikan harga tiket ini. Kalau tiada penyokong, mula la nk buat iklan macam itu, macam ini. Cuba sama sama paham keadaan antara satu sama lain. Lagi pun kn, Armz rasa mutu permainan bola sepak kita bukannya bagus sangat pon. Setakat hero kampung jew...
Ini adalah pendapat Armz sebagai penyokong bola sepak..

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Gambar yang buat korang stress #2

Seperti yang dijanjikan.. Ini adlah entri kedua Armz. Pada yang belum baca entry pertama, boleh klik Gambar yang buat korang stress #1 ini. Korang boleh layan plak gambar gambar yg boleh korang stress untuk kali ni. Kalau stress tu, komen yer.. Zasss.. Layan..

 Model ncet terbaru kot.

naik hangin aku tengok...

tinggi nyer....mcm ni nk meniru senang la...

Sabar jew bapak dia tu..

ni pon kat litar sepang ke??


Armz harap korang belum stress lg..
Nantikan Gambar yang buat korang stress #3

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

27 October 2011

[Berita] Tertembak bapa mentua, disangka tupai

Kejadian ini berlaku di Ranau, dimana seorang lelaki iaitu menantu kepada Wahimin Usat, 50, yang mati ditembak. Lelaki tersebut pergi memburu tupai bersama bapa mentuanya di hutan berhampiran.

“Siasatan awal mendapati, suspek secara tidak sengaja tertembak mangsa yang bersama-sama memburu di hutan Kampung Lobau Lama kira-kira jam 12 tengah hari, pada 24 September lalu.

“Suspek dipercayai melepaskan tembakan sebaik menyedari kehadiran seekor ‘tupai’ di sebatang pokok, namun terkejut apabila mendapati bapa mentuanya terbaring berlumuran darah dan tidak bernyawa lagi,” katanya.

Difahamkan, lelaki berusia 36 tahun dipercayai bimbang dikenakan tindakan jika membuat laporan polis bertindak menyembunyikan kematian itu dengan menanam mayat bapa mentuanya berhampiran rumah selepas mendapat persetujuan ahli keluarga lain.
Bagaimanapun, perbuatannya terbongkar apabila seorang sepupu yang memandikan mayat mangsa melihat luka yang mencurigakan sebelum membuat laporan polis.
Polis yang menerima maklumat kemudian menahan mangsa yang akhirnya mengaku tertembak dan menanam mayat bapa mentuanya secara rahsia. Susulan pengakuan suspek, polis mendapatkan perintah mahkamah bagi menggali semula ‘kubur’ itu bagi melakukan bedah siasat terhadap mayat terbabit, kelmarin.
Ketua Polis Daerah Ranau, Deputi Superintendan Abdul Rahman Kassim berkata, pihaknya terpaksa mendapatkan perintah mahkamah bagi menggali semula kubur Wahimin Usat, 50, yang mati ditembak menantunya sendiri di Kampung Lobau Lama.


Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

[gambar] Buat perkara tak senonoh depan komputer

Memang tak senonoh betul. Anak sapa ni?? Kalau yer pon kemaruk ngn komputer tu, pegi la tandas dlu... Aishhhhh.. Pengotor betul..


Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

[gambar] Ikan? Angry Bird?

"Korang rsa ini ikan jenis apa?". Armz pon da pelik. 


Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Gambar yang buat korang stress #1

Indahnya hari ni.. cuaca mendung jew.... ini mukadimah je
Kali ni Armz nk tunjukkn korang gambar gambar yang boleh buat korang stress... Bukan Armz nk bg korang stress, tapi entah la.. Bila Armz tengok gambar ni jadi stress nk buat entry.. hahaha..  Jadi, tak best la kalau Armz sorang je stress kan?? Kalau nk ikut stress dengan Armz korang boleh layan gambar gambar ni.

Aiksss... Apple ada keluarkan produk terbaru ke?
Mungkin aku yang kurang tahu ni.... Gulpp!!

Cara mudah korang nk buat gambar passport.
Tak payah nk bazir duit pgi kedai gambar...

Jepun dah mahal sekarang...

Bagi pemandu yang kurang cekap dengan matematik..
korang boleh Vvrummmm.... je laju laju.

Nak rogol ke tak??


Nantikan Gambar yang buat korang stress #2..

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Tolong jangan gelak boleh??

Aku dah memang tak boleh tahan nk gelak... Kalau aku la kat rancangan ni... memang kena bantal bertubi tubi la.. Memang serius x tahan nk gelak... Korang plak cuba tengok video bawah ni.. Aku dah cuba tahan gelak....





Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Selamber!! tunjuk depan camera (18sx)

Macam ni pon ada.. aku pon heran la.. xmalu ke?? Aishhh.... tak sanggup nktengok uittt... Org kata " Hanya boleh tengok sekali saja", maknanya korang boleh tengok, tapi jangan terkebil kebil mata tu. kalau dah terkelip mata.. dah xleh tengok... hahaha.. Jadi jom korang tengok sendiri...



Macamana, Lucah tak??... "Ehh.... aku mana lucah, korang yang otak kuning... hehehe ^__^"

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

26 October 2011

Gigit "ANU" sampai putus!


Disebabkan geram selepas bertengkar mengenai sebuah treler,seorang lelaki menggigit hingga putus dan menelan zakar rakan karibnya selepas mereka terlibat dalam satu pertengkaran, lapor sebuah akhbar semalam.


Dalam kejadian pergaduhan di selatan Poland, mangsa Marian Milczarek yang berumur 53 tahun dipercayai bertengkar dengan rakannya, Wojciech Sowinski mengenai sebuah treler.

“Dia kemudian mula memukul saya dengan seutas rantai dan menarik seluar saya ke bawah sebelum mula menggigit kemaluan saya. Ia amat menyakitkan, ” kata Milczarek.

Polis dan petugas perubatan yang bergegas ke lokasi kejadian gagal menemui zakar mangsa.Mereka percaya organ tersebut telah dimakan oleh penyerang itu yang kini menghadapi kemungkinan hukuman penjara 10 tahun.

“Jika kami dapat menemui zakar itu kami mungkin dapat menyambungnya semula, ” kata doktor Adam Domanasiewics.

Kesian dekat mamat ni. Macam mana la nk kecing erk..??
Lepas ni semua lelaki kena pakai underware besi la pulak kot, baru selamat. Aku tak sanggup hilang benda tu Oo... tak de penyambung generasi aku nanti... Gulpp!


Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Hari tanpa kata kata! (Wordless Wednesday) #1


Apa perasaan korang kalau kena macam ni??

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Cara letakkan chatbox/shoutbox di header blog (Tutorial)

Assalamualaikum semua..
Selamat menyambut hari raya deepavali pada bangsa indian.. Bangsa lain pun boleh raya jga kn.. Satu Malaysia la katakan.. ^__^
Okey2.. sebelum Armz melalut tah kemana, lebih baik kita terus ke main story. Atas pertanyaan dari kawan Armz ni,  Nashriey Nash nama nak glemer*** hahaha


maka dengan senang hatinya Armz nk ajar korang semua cara letakkan chatbox/shoutbox di header blog. Caranye rumit sikit.. Follow baik baik yer apa yg akan Armz ajar guna ayat cikgu tadika sat.

Part 1. Sebelum tu, bg yg belum signup shoutbox, korang boleh dapatkan disini. Lepas je signup dapatkan code shoutbox tersebut.

Part 2. Yang paling penting korang kena la design header blog korang macam contoh header yang Armz pernah buat dulu.(header edisi kemerdekaan )

 
Upload gambar header korang pada Posting. Ini untuk memudahkan korang dapatkan url link gambar header yg korang buat tadi. Tak tahu macam mana nk dapatkan url link gambar pada post, korang boleh tengok cara nak dapatkan url gambar dengan senang.

Part 1 dan part 2 (ok) da siap, ikut part seterusnya.

Part 3. Copy dan paste-kan code dibawah ni pada Html/JavaScript. Caranya open Dashboard > Design > Page elements > Add a gadget > Html/JavaScript. (pastikan korang letak pada kolum paling atas. Bukan pada sidebar atau main kalau tak faham yg ni, kena tanya Armz). Rujuk gambar dibawah ni pon boleh.


Ini code yg korang kena copy dan paste.

<div style="background-image:url(URL HEADER); background-repeat:no-repeat; width:1000px;   height:500px;"><div style="margin-left:200px; margin-top: 45px; padding-left: 344px; position: absolute; x-index: 300;">
<div style="border: 0px ridge #1569C7; height: 160px; width: 320px;"> LETAK CODE SHOUTBOX KORANG DISINI </span></div></div>

Keterangan:
URL HEADER = letakkan url link gambar (part 2) di sini.
LETAK CODE SHOUTBOX KORANG DISINI = letakkan code shoutbox (part 1) di sini.
width:1000px = lebar gambar header
height:500px = ketinggian gambar header

yang ini mencabar kesabaran korang, satu je pesanan aku "usaha tangga kejayaan" sempat lagi tu
margin-left:200px, margin-top: 45px, padding-left: 344px. Korang kena adjust sendiri kedudukan chatbox tdi biar betul betul berada macam yang korang nak.

Bila dah berpuas hati, klik preview. Bila dah rasa ok,cun, ngam boleh la klik save.
Sampai sini tutorial Armz. Jadi selamat menghias blog korang.

Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

23 October 2011

[Video] Cinta muka BULU... hahahaha ^__^

 Korang layan la sendiri video ni.. Aku da gelak terguling guling tengok video ni.. Pada Najwa Latif, ni video terbaru dari "Cinta Muka Buku". Hahahahaha... Memang berbulu jew...



Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

[video]Tergempar dari Litar Sepang| Marco Simoncelli maut ketika perlumbaan, MotoGP Malaysia 2011 dibatalkan

Ni berita yang baru diterima. Kira panas lagi ni. Marco Simoncelli maut ketika perlumbaan, dan kepalanya dilanggar dua lagi perlumba lain di MotoGP Malaysia 2011 hari ini. Sejurus dengan kejadian tersebut, pihak penganjur Sepang International Circuit (SIC) dan Dorna Sportsterus membatalkan perlumbaan.

Pelumba dari Itali itu yang berusia 24 tahun, perlumba pasukan San Carlo Honda Gresini, berada di tempat keempat selepas pusingan pertama perlumbaan di Litar Antarabangsa Sepang. Semasa pusingan itu, beliau telah terlibat dalam pertempuran dengan Alvaro Bautista (Rizla Suzuki) yang mencabar dari belakang, dengan Colin Edwards (Monster Yamaha) dan Valentino Rossi (Ducati) dekat belakang.

Pada awal pusingan kedua, Bautista dapat melepasi Simoncelli di sudut yang pertama, tetapi beliau telah mengambil tempat sekali lagi. Sebentar kemudian, Bautista sekali lagi mendapat masa lalu, hanya mempunyai Simoncelli berada di hadapan sekali lagi.

Kemudian pada Turn ke 11, Simoncelli menolak motosikalnya dan menarik brek untuk  masuk semula  ke dalam trak. Akibat daripada itu, Motosikal beliau jatuhdan terus ke jalan yang Edwards dan Rossi lalu.

Motosikal Edwards menuju laju ke arah Simoncelli , tercabut topi keledar beliau, kedua-duanya jatuh ke sebelah Rossi, seterusnya  Rossi dari trek terus ke atas rumput.





Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Info | Kenapa budak 2 tahun digilis van tidak ditolong

Assalamualaikum semua pembaca blog Armz.
Entah ke berapa kali Armz menangis bila tengok video budak 2 tahun yang digilis. Video tersebut membuka mata semua pihak yang menonton samaada di Malaysia mahupun di China sendiri. Kesian melihat kes adik comel ni. Adakah di China memang moral mereka macam tu? Ya, memang macam tu. Sebab apa? Sebabnye undang undang di China telah membuatkan mereka tidak perlu tahu tentang orang lain. Ini adalah fakta. Menurut satu sumber yang Armz dapat, jika korang ternampak orang lain dalam kesusahan, contohnye korang ternampak makcik yang terjatuh dari basikal. PLEASE JANGAN TOLONG!! Ya JANGAN TOLONG. Kenapa pulak, kan makcik tu jatuh?. Kalau korang tolong makcik tadi, katakanlah makcik tu patah kaki. Korang kena tanggung semua kos perubatan makcik tersebut disebabkan korang tolong. Nak lagi tak bernasib baik, korang kena saman dengan anak makcik tu sebab kitalah mak dia jatuh.

Berbalik pada kes adik Yuen yang digilis, nak tahu tak apa yang pemandu van itu cakap pasal dia langgar budak tu?

Mula mulakan die dah terlanggar budak itu dan dia berhenti sekejap sebab perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tengah-tengah antara tayar depan dan tayar belakang. Dia terfikir kalau budak tu mati, dia cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je. Tetapi kalau budak tu hidup dia kena tanggung akibatnya seumur hidup jadi dia teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati.

Itulah undang-undang di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira daripada langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati.

" Kalau langgar orang tapi mangsa mati, si pemandu akan hanya dikenakan denda lebih kurang RMB10,000-RMB20,000. Demi memastikan dirinya selamat dan kurang bebanan, dia sengaja terus melanggar adik Yuen menggunakan tayar belakang van. Kerana takdir ? Adik Yuen masih bernyawa dan adakah sekarang pemandu van @ pesalah itu masih berharap adik Yuen mati sebab nak lepas dari hukuman yang lebih berat ? Ya.

Bagi yang belum lagi tengok, korang boleh la tengok di bawah ni.

Armz baru dapat berita katanya budak ni dah pun menghembuskan nafas terakhir. Sedihnye la.. Video ni akan menjadi kenangan..



Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

Kategori entri

18SG 18sx Adik Yuen advertlets agama islam anjing Apek bersara apple Artis Artwork awek cun awesome Ayah Pin ayam babi baju hijau bapa mithali baucar RM200 bedah Believe it berita berita live bersin berzina besi pagar bibir tebal bilik tidur blackberry blackberry harga murah blog blog aku blog pilihan Blog tutorial blogwalking Bola sepak Malaysia bontot budak budak 2 tahun budak 2 tahun digilis van budak buat hubungan seks budak nakal budak perempuan budak pompuan 7 tahun ajar budak lelaki 5 tahun Bulan cara letakkan chatbox/shoutbox di header blog cara memasak cegah jerawat cerita baru cerita lawak cermin Cinta muka buku Cinta muka bulu computer care Coretan Cybersec Crew darah design doktor Dosa download emak berzina dengan anak sendiri emas Evo 10 exam facebook facebook berdosa Fake HDR fakta FAM kena hack Filipina full movie gaduh gambar ic gelak geli geram gigit hackers harga tiket naik HDR tutorial Hiburan hot ballon ibu ikan ikan dan manusia ikan pelik Iktibar Info Jadi ahli facebook berdosa jalan jepun jepun tidur jessica rabbit join contest Join segmen Join segment JPS Kedah kaabah kantoi kembar kena bunuh kencing malam kerajaan beri baucar buku. baucar buku kerajaan langit kereta terbakar ketam Khairul Fahmi (apek). Kim swee komputer kristian Lagu melayu laman digodam lampu landasan lapangan terbang lawak lelaki lelaki macho ludah lukisan paku magic Maharaja Lawak akhir Maharaja Lawak Final maharaja lawak mega minggu kedua maharaja lawak mega minggu pertama mahasiswa main piano malaysia lawan indonesia malaysia menang manipulasi manusia binatang manusia pelik Marco Simoncelli Marco Simoncelli maut di litar sepang mat luthfi mati katak menakutkan mengarut monyet MotoGP Malaysia 2011 dibatalkan motorsikal unik movie movie baru MP3 mr.ben kemalangan Najwa Latif News ngeri nuffnang OMG orang asli page view pameran lampu pasukan bola sepak malaysia pencuri pendapat pengsan perempuan perempuan bertudung perempuan seksi perlumba permainan Photoshop tutorial pingat emas malaysia pontianak pop islamic singer Poster movie Pramugari putrajaya que haidar rogol sakit sami yusuf sayap merah sedap selipar jepun SEO seram serangga signboard jalan songlap sony ericsson stress suami sukan sea 2011 sushi tak senonoh tangisan ustazah tayang depan camera terkeluar taik tertembak bapa mentua ketika memburu tiada jari tidur Trailer tudung tupai Tutorial Umno undang-undang china ustazah pilihan Video View Entertainment vokal bukan sekadar rupa wallpaper islam wallpaper ramadan watak kartun Wayang widget wordless wednessday World zakar zakar putus Zizan Raja Lawak