Utama Inspirasi Tutorial
  • Freebies
  • Hubungi
Perhatian: Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang diluahkan di sini adalah dari moderator sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika mederator meletakkan nama pemiliknya (sumber). Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih.

30 October 2011

[Tutorial] Fake HDR photoshop

Fuhh... Lama sungguh tak buat tutorial. Kali ni Armz kembali dengan tutorial fake HDR hanya menggunakan photoshop. Sebenarnya tutorial ni Armz dah pernah buat dulu. Tapi disebabkan terlalu bz, jadi tertangguhla tutorial tu. Armz pon tak sangka ada yang akan masuk ke blog hingusan ni nk cari tutorial tu. Marah juga la dia (yang mencari tutorial) kat Armz. Gulp... Ayat dia memang betul betul marah. Tapi takpa la. Benda pon da berlalu. Bagi tak menghampakan si pencari tutorial tu tadi, kali ni kau boleh la belajar yer.. Kali ni Armz habiskan juga buat tutorial ni wlaupon mata dah pedih pedih.. @__@. Tutorial fake HDR ni simple jew. Cuma ada tiga step. Tapi bg nk menerangkan tok korang paham, maka Armz pon buat la print screen satu per satu step.

Perisian yang diperlukan:
Adobe Photoshop CS3 (apa jenis version pon boleh, tapi kalau lagi advance pada CS3 ni Armz xtau la sma ke tak)
 
STEP:
1. Background (gambar)
2. Layer 1 Copy (Desaturate, Invert, Gaussian Blur)-Overlay
3. Layer 1 Copy 2 (High Pass)-Overlay

STEP1:
Korang kena la buka dulu gambar yang korang suka. Macam dalam tutorial ni Armz gunakan gambar Tugu Negara. Cilok dari pak cik Google..
 

STEP2:
Duplicate layer tadi sebanyak dua kali (Ctrl+J). Tengok macam gambar kat bawah ni.

STEP3:
1.Korang kena tutupkan dulu layer yang paling atas sekali. (contoh dalam gambar). Korang hanya perlu tekan simbol mata kat sebelah layer tu.
2.Sekarang tekan pula pada layer yang tengah tengah tu. Sebabnya kita nak kasi taruk effect kat situ
3.Bila dah tekan pada layer tengah tu, langkah seterusnya. Korang pergi kat image > Adjustment > Desaturate. Tekan ok.
 
Tudia... Dia akan jadi macam ni. Pastikan sama yer..

STEP4:
Masih lagi pada layer yang sama. Pergi pada Image > invert ( Ctrl + i ). Lepas tu tekan Ok.

Hasilnya akan jadi macam ni.

STEP5:
Pada layer yang sama lagi. Pergi pula pada Filter > Blur > Gaussian Blur (lihat gambar kat bawah). Korang pilih radius 10px. (Ini bergantung pada besar gambar, mungkin hasilnya akan berbeza)

Lepas tu tekan Ok.

STEP6:
Lagi pada layer yang sama, korang ubah blending mode layer kepada "Overlay" ( Contoh macam kat bawah)

STEP7:
Sekarang korang pergi pula pada layer yang paling atas tu (tekan balik pada tempat gambar mata tadi). Tekan layer tu dan pergi kat Filter > Others > High Pass.

Tukar radius pada 60px, kemudian tekan Ok.

STEP8:
Sekali lagi korang tukar blending mode layer pada "Overlay". So, Siaplah sudah..

Korang akan dapat hasil macam ni.

Senangkan.. Harap harap korang jadi la buat ni. Kalau ada masalah boleh la tanya Armz di ruangan komen. Bukan di SHOUT BOX yer..


Maaf!!! penggunaan "Aku" pada yang lebih tua.

2 00 komen spontan!!....Dah baca? Komen jom.:

Fatin Mraz said...

mantop.. terbaeklah.

**::CIKNUURUL::** said...

okeh2,.nanti nak try folo,.siyes cntik bile apply HDR,.huhu

Kategori entri

18SG 18sx Adik Yuen advertlets agama islam anjing Apek bersara apple Artis Artwork awek cun awesome Ayah Pin ayam babi baju hijau bapa mithali baucar RM200 bedah Believe it berita berita live bersin berzina besi pagar bibir tebal bilik tidur blackberry blackberry harga murah blog blog aku blog pilihan Blog tutorial blogwalking Bola sepak Malaysia bontot budak budak 2 tahun budak 2 tahun digilis van budak buat hubungan seks budak nakal budak perempuan budak pompuan 7 tahun ajar budak lelaki 5 tahun Bulan cara letakkan chatbox/shoutbox di header blog cara memasak cegah jerawat cerita baru cerita lawak cermin Cinta muka buku Cinta muka bulu computer care Coretan Cybersec Crew darah design doktor Dosa download emak berzina dengan anak sendiri emas Evo 10 exam facebook facebook berdosa Fake HDR fakta FAM kena hack Filipina full movie gaduh gambar ic gelak geli geram gigit hackers harga tiket naik HDR tutorial Hiburan hot ballon ibu ikan ikan dan manusia ikan pelik Iktibar Info Jadi ahli facebook berdosa jalan jepun jepun tidur jessica rabbit join contest Join segmen Join segment JPS Kedah kaabah kantoi kembar kena bunuh kencing malam kerajaan beri baucar buku. baucar buku kerajaan langit kereta terbakar ketam Khairul Fahmi (apek). Kim swee komputer kristian Lagu melayu laman digodam lampu landasan lapangan terbang lawak lelaki lelaki macho ludah lukisan paku magic Maharaja Lawak akhir Maharaja Lawak Final maharaja lawak mega minggu kedua maharaja lawak mega minggu pertama mahasiswa main piano malaysia lawan indonesia malaysia menang manipulasi manusia binatang manusia pelik Marco Simoncelli Marco Simoncelli maut di litar sepang mat luthfi mati katak menakutkan mengarut monyet MotoGP Malaysia 2011 dibatalkan motorsikal unik movie movie baru MP3 mr.ben kemalangan Najwa Latif News ngeri nuffnang OMG orang asli page view pameran lampu pasukan bola sepak malaysia pencuri pendapat pengsan perempuan perempuan bertudung perempuan seksi perlumba permainan Photoshop tutorial pingat emas malaysia pontianak pop islamic singer Poster movie Pramugari putrajaya que haidar rogol sakit sami yusuf sayap merah sedap selipar jepun SEO seram serangga signboard jalan songlap sony ericsson stress suami sukan sea 2011 sushi tak senonoh tangisan ustazah tayang depan camera terkeluar taik tertembak bapa mentua ketika memburu tiada jari tidur Trailer tudung tupai Tutorial Umno undang-undang china ustazah pilihan Video View Entertainment vokal bukan sekadar rupa wallpaper islam wallpaper ramadan watak kartun Wayang widget wordless wednessday World zakar zakar putus Zizan Raja Lawak